DETEKCIJA I GAŠENJE VARNICA
INDUSTRIJA KAFE
Zaštitite efikasno od požara i eksplozija Vaše ljude
i sam proizvodni proces.
Rizici u proizvodnji kafe
Industrija kafe podrazumeva nekoliko faza pri obradi sirove kafe jer se prava svojstva kafe i njen karakterističan ukus dobijaju tek posle obrade:
- Prva faza –Termička obrada. Podrazumeva sušenje zrna gde ona gube 12% svoje mase,
- Druga faza- Prženje. Tokom prženja se dešavaju fizičke i hemijske promene kafe, od smanjenja vlažnosti, promene boje, gubitka mase i dobijanja arome.
Najbitnija stvar pri prženju je Toplota odnosno temperatura od koje zavisi i boja zrna. Toplota prouzrokuje porast zapremine ali i oslobađanje CO2 i pritiska od skoro 26bara.
Visoke temperature u procesu proizvodnje(pored neispravnih mašina i stranih užarenih tela ) izazivaju pregrevanje, vruće površine, užarene površine kao i varnice koje dovode do požara i eksplozije prašine u pneumatskim transportnim sistemima.
- Treća faza – Hlađenje.
- Četvrta faza- Mlevenje . Opasnost postoji i u fazi toplog mlevenja i u fazi hladnog mlevenja!
Zbog finog mlevenja za paljenje su dovoljne i sporadične varnice ili neke pregrejane ili užarene čestice. Tada taj fini zapaljivi materijal lako počne da gori.
T&B Electronic sistemi za detekciju I gašenje varnica u ranoj fazi otkrivaju vruće površine, užarene čestice i varnice i automatski ih gase vodenom izmaglicom ili neutralnim gasom , skoro uvek bez zastoja proizvodnje i to u milisekundama , čime se povećava zaštita i bezbednost ljudi i samog proizvodnog procesa.